TIEDOTE
13.2.2023

Myrskyluodon Maijan talvikuvaukset alkavat Ahvenanmaalla huomenna ja jatkuvat pääkaupunkiseudulla ja Turussa

Maijan talo. Credit: Hanna Virolainen

Myrskyluodon MaijaStormskärs Maja -elokuvan talvikuvausjakso alkaa huomenna tiistaina 14.2.2023 Ahvenanmaalla. Elokuvan pääkuvauspaikka sijaitsee manner-Ahvenanmaan pohjoisosassa, jonne tuotantoryhmä rakensi viime kesänä Maijan ja Jannen talon, navetan ja verkkovajan.

Kuvaukset jatkuvat Ahvenanmaalla torstaihin 16.2.2023 saakka ja siirtyvät sen jälkeen pääkaupunkiseudulle, jossa kuvataan sisäkohtaukset. Turussa kuvataan iso markkinakohtaus 17.5.2023. Ahvenanmaalle siirrytään sen jälkeen toukokuussa noin kuukaudeksi.

Elokuvan kuvaukset ovat kohdanneet suuria haasteita vähäisen lumimäärän vuoksi. Elokuvan tuottaja, Solar Filmsin Hanna Virolainen kommentoi tilannetta seuraavasti: ”Talvikohtausten kuvaaminen vallitsevassa lumitilanteessa on enemmän kuin haastavaa. Olemme kuitenkin tehneet kuvasuunnitelmat niin, että elokuvassa on talvi käsikirjoituksen mukaisesti.”

Turussa 17.5.2023 kuvattavaan markkinakohtaukseen etsitään avustajia. Lisäohjeita saat Länsi-Suomen elokuvakomission sivuilta:
https://www.facebook.com/westfinlandfilmcommission
Elokuvan päärooleja, Maijaa ja Jannea, näyttelevät ruotsalaiset Amanda Jansson ja Linus Troedsson. Maijan vanhempina nähdään Jonna Järnefelt ja Tobias Zilliacus ja hänen sisarenaan Amanda Kilpeläinen Arvidsson. Brittiläisten upseerien roolit näyttelevät Desmond Eastwood ja Tony Doyle. Muiden näyttelijöiden nimet julkistetaan erikseen.

Elokuvassa on mukana useita ahvenanmaalaisia aikuis- ja lapsinäyttelijöitä Maijan ja Jannen lapsina sekä Maijan veljinä. Kahdeksanvuotiasta Mariaa näyttelee Vendla Källroos, neljätoistavuotiasta Felicia Alm ja kuusitoistavuotiasta Ylva Hagmark-Cooper. Jannen isää näyttelee Niklas Åkerfelt.

Augustia viisivuotiaana näyttelee Valter Jansson, yksitoistavuotiaana André Boström ja neljätoistavuotiaana Beppe Lantz. Kuusivuotiaan Mikaelin roolissa nähdään Alvar Holmström ja kymmenvuotiaan Alvin Johansson. Seitsenvuotiaan Hindrikin roolissa nähdään Otto Holmström.

Solar Filmsin tuottama elokuva on mittava kotimainen suurtuotanto. Sitä voidaan pitää yhtenä 2010-2020-lukujen suurimmista kotimaisista tuotannoista ja se tuo Myrskyluodon 1800-luvun maailman modernin elokuvakerronnan keinoin tähän päivään. Elokuvan tuottavat Hanna Virolainen, Jukka Helle ja Markus Selin ja sen levittää Nordisk Film. Elokuva kuvataan ruotsiksi ja ensi-iltaan se tulee vuonna 2024. Ohjaaja Tiina Lymi on käsikirjoittanut elokuvan Anni Blomqvistin romaanisarjan pohjalta ja inspiroimana.

Arvostettu Variety-elokuvalehti haastatteli Tiina Lymiä. Jutun näet täältä:
https://variety.com/2022/film/global/amanda-jansson-normal-people-desmond-eastwood-stormskerry-maja-1235382576/

Viking Line on yksi elokuvan pääsponsoreista. Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström sanoo. ”Viking Linen juurissa ja identiteetissä on paljon yhtymäkohtia Myrskyluodon Maijan merta, saaristoa ja saaristolaiselämää kunnioittavaan tarinaan. Olemme ahvenanmaalainen varustamo, ja Itämeri antaa meille leivän. Merten suojeleminen on meille sydämenasia. Meille oli luontevaa lähteä mukaan tähän upeaan produktioon, joka tuo myös työtä ja tunnettuutta Ahvenanmaalle.”

Elokuvan muita merkittäviä yhteistyökumppaneita ovat kotimainen energiayhtiö ja itsenäinen sähköntuottaja Ilmatar, suomalainen huonekalu- ja sisustusmyymäläketju Vepsäläinen, alumiinivenesuunnittelija ja -valmistaja Buster Boats sekä ahvenanmaalainen vakuutusyhtiö Alandia.